Conferència 'El buentrato como proyecto de vida'

20/04/2017 - 13:15

El passat dimecres, 19 d'abril, va tenir lloc la conferència El buentrato como proyecto de vida, a la Biblioteca Esteve Paluzie. L'activitat organitzada per l'Oficina de Polítiques de Gènere estava emmarcada dins del programa d'actes per commemorar el dia 8 de març, Dia Internacional de les Dones.

La conferència va anar a càrrec de la Fina Sanz Ramón, psicòloga, sexòloga, pedagoga i creadora de la Teràpia de Reencuentro , Directora del Instituto de Terapia de Reencuentro  i autora de nombrosos llibres:

  • Psicoerotismo femenino y masculino
  • Los vinculos amorosos
  • La fotobiografía
  • Los laberintos de la vida cotidiana
  • Hombres con corazón
  • Diálogo de mujeres sabias
  • I el seu darrer llibre El buentrato como proyecto de vida

Les seves investigacions l'han fet crear mètodes terapèutics que ha exposat en nombrosos congressos i publicacions. 

La conferència es va centrar en la seva proposta d'un model de convivència basat en el bontracte que ha d'estar present en els espais personal, relacional i social i que afavoreix unes relacions humanes, socials i amb la naturalesa des del respecte a la diferència, la cooperació i la solidaritat, l'harmonia i la pau. 

Va començant fent una reflexió sobre com no existeix la paraula bontracte ni el verb bontractar.  Però en canvi, existeix la paraula maltracte i el verb maltractar, que sí tenim present en el nostre model social.  "Tal com diem sempre, el que no s'anomena no existeix.  Per tant, és significatiu que no tinguem paraules per definir el bontracte. Per canviar doncs el model, cal canviar creences, valors i comportaments que reprodueixen el maltractament i crear d'altres que afavoreixin el desenvolupament personal i unes relacions humanes més respectuoses".

Es va reflexionar de com estan tan normalitzades les pràctiques de maltracte, que sovint ens passen desapercebudes i socialment hem arribat a un punt que el que erotitza i ens activa és la baralla constant, tal i com es veu en la premsa, programes de televisió on es crida, s'insulta i es falten al respecte de manera constant.

Sota aquesta premisa cal doncs erotitzar el model de bontracte i deserotitzar el de maltracte, que, malauradament, és tan freqüent en la nostra societat.  Però per fer hem de crear aquest model de bontracte fent petits canvis i projectes d'amor, com defineix ella, en les dimensions personal, relacional i social.  És a dir, en totes les àrees de la vida quotidiana.  

Aquesta proposta la recull en el seu darrer llibre on sintetitza la metodologia que està duent a terme des de fa dècades i que suposa una veritable transformació personal i social.

Van assistir 55 persones, 52 dones i 3 homes que van valorar molt positivament l'activitat. En finalitzar l'acte la Fina va signar exemplars dels seus llibres, que es van poder adquirir en la mateixa sala, gràcies a la col·laboració de la llibreria Can Llobet.