Campanya especial de donació de sang: Juliol 2018

04/07/2018 - 13:00

 

 

Barberà del Vallès torna a acollir una campanya de donació de sang del Banc de Sang i Teixits, on la ciutadania podrà donar sang o fer-se donant.

 

 

La Unitat Mòbil del Banc de Sang i Teixits s'instal·larà a la plaça de la Vila, els següents dies:

  • Divendres, 13 de juliol de 2018, a la Plaça de la Vila de 10 a 14 hores i 17 a 21 hores.
  • Dissabte, 14 de juliol de 2018, a la Plaça de la Vila de 10 a 14 hores.

 

Per què cal que jo doni sang?

La donació de sang és un acte solidari i de participació ciutadana que beneficia el conjunt de la societat.

Per a tu tan sols és un moment, per a moltes persones malaltes pot suposar la vida

La donació de sang és un acte senzill, segur, gens dolorós, i assistit per personal professional especialitzat en tot moment. Per a tu, no comporta cap risc, però, en canvi, per a persones malaltes de tot el territori, pot suposar avançar en el seu procés de curació.

Les donacions altruistes, l'única font d'obtenció

Malgrat els avenços mèdics i tecnològics, ara per ara, la sang no es pot fabricar i tan sols es pot obtenir de les donacions altruistes de les persones.

Cada donació pot ajudar fins a tres persones malaltes diferents

Com que de cada donació de sang s'obtenen tres components sanguinis diferents amb aplicacions pròpies, podem afirmar que podem ajudar fins a tres persones malaltes diferents.

La sang i els seus components tenen una vida limitada

  • Els concentrats d'hematies es conserven 42 dies
  • El plasma es conserva 1 any
  • Les plaquetes es conserven 5 dies

L'ús és diari: cada 3 segons, algú necessita sang a Catalunya

La necessitat de sang és constant i, per tant, també ho han de ser les nostres donacions. Cada dia, tots els hospitals i clíniques de Catalunya necessiten sang o components sanguinis per atendre les persones malaltes, ja que la majoria d'intervencions quirúrgiques i molts dels tractaments mèdics requereixen transfusions.

La donació, un acte quotidià

La donació no ha d'estar lligada a situacions de tragèdia o d'emergència sinó que ha de ser un acte quotidià i habitual a les nostres vides. Recordem que els homes poden donar fins a 4 vegades a l'any i les dones, 3, sempre i quan es respecti l'interval mínim de dos mesos entre donacions.

Pot donar sang qualsevol persona sana entre 18 i 65 anys que pesi més de 50 quilos.

Cal tenir aquest pes mínim, perquè en cada donació es recull una quantitat estàndard per a totes les persones donants (450 ml).

Un ús creixent de la sang

La transfusió de sang o dels seus derivats s'ha convertit en una part imprescindible en l'actual assistència sanitària. L'increment de l'esperança de vida, la creació d'unitats de medicina intensiva, i les necessitats importants i constants d'algunes persones malaltes, abans considerades irrecuperables, fan que la demanda de sang sigui creixent.