Barberà dóna el tret de sortida als seus primers Pressupostos Participatius

29/04/2016 - 15:30

L'Equip de Govern ha manifestat la importància d'aquesta prova pilot per apropar la gestió del municipi, a les necessitats de la ciutadania així com endegar noves experiències de democràcia participativa.

El procés de presentació de propostes, que es desenvoluparà fins al mes de juny, permetrà a la ciutadania proposar a quins projectes destinar una partida de 150 mil euros.

 

Aquest és el primer cop que la ciutadania s'implica en tot el procés i presenta els seus projectes per fer-los realitat. Aquesta nova experiència dePressupostos Participatius, vol esdevenir "una nova Barberà més justa i social".

 

L’Ajuntament de Barberà del Vallès va presentar ahir dijous, 28 d'abril, en un acte obert a la ciutadania, l'experiència pilot de pressupostos participatius que vol endegar aquest any.

La presentació, que va tenir per objectiu que el veïnat del municipi conegui com presentar propostes que es podran dur a terme durant l'any 2017, va estar explicada per la Comissió de Serveis Econòmics del  consistori formada per Carmina Pérez Barroso, tinenta d'Alcaldia d'Hisenda, Pere Pubill i Linares,  tinent d'Alcaldia de Desenvolupament Econòmic, Comerç i Ocupació, i David Clarà García, regidor de Serveis Socials i Emergències Socials.

 

La benvinguda de l'acte va anar a càrrec de l'Alcaldessa de Barberà del Vallès, Sílvia Fuster Alay que va manifestar sentir-se satisfeta per endegar aquesta iniciativa per primer cop a la ciutat. "Avui és d'aquells dies en els que podem dir i gaudir del que és viure democràticament. Iniciem un procés en el que la ciutadania decidirà, per primera vegada, en la confecció d'una part del pressupost municipal".  Sílvia Fuster va recordar que l'Equip de Govern ha treballat per confeccionar "uns pressupostos participatius i transparents. Un pressupost que vol ser fruit d'un procés de consens polític i social. És el primer pas cap a una nova Barberà més justa i social".

A continuació va donar pas als membres de la Comissió de Serveis Econòmics que van explicar amb detall quin és el procediment i la metodologia per presentar propostes així com el calendari establert.

El primer en intervenir va ser el tinent d'Alcaldia de Desenvolupament Econòmic, Comerç i Ocupació, Pere Pubill i Linares que va explicar que aquesta prova pilot de pressupostos participatius "és un tema cabdal per al nostre Equip de Govern", i amb el qual "volen començar a caminar". Tanmateix el regidor va instar a totes les persones assistents que, no tan sols preguntessin tots aquells dubtes i qüestions que els hi poguessin sorgir respecte al projecte sinó que a més va demanar que un cop s'obri el procés de presentació de propostes "que tingueu il·lusió, ganes i força per ajudar-nos a tirar endavant això".

Per la seva banda, el regidor de Serveis Socials i Emergències Socials, David Clarà García, va recordar que aquest projecte és el primer cop que es fa a la ciutat i que per tant és una prova pilot que ajudarà a "establir unes bases del que volem fer en un futur, amb informació de primera mà" . "Volem fer partícip a la ciutat i fomentar valors com la participació activa de veïns i veïnes, i continuar treballant amb el teixit associatiu de la ciutat". David Clarà va manifestar que "és una oportunitat molt important per donar veu a la ciutat. L'orientació de les propostes han d'anar en una línia de promoció de valors col·lectius, comunitaris i de ciutat. És una bona oportunitat per afavorir la cohesió social i per establir noves vies de col·laboració entre ciutadans i ciutadanes."

A continuació la tinenta d'Alcaldia d'Hisenda, Carmina Pérez Barroso, va explicar que aquest "és un projecte molt engrescador", una prova pilot que "és una bastida, un esborrany, perquè avui encetem dos projectes alhora. Per una banda, tot el procés del què seran els pressupostos participatius, i alhora anirem treballant en el reglament de cara a posteriors exercicis". Segons va manifestar, "la idea és que a la tardor de 2016 tinguem encetades les dues parts, per poder incorporar per primer cop, al pressupost de 2017, les propostes fetes directament per la ciutadania" . La tinenta d'Alcaldia va mostrar la seva satisfacció amb el projecte i va declarar que"esperem que el rebeu amb la mateixa il·lusió que nosaltres us el presentem, que el compartiu i que sobretot feu totes les aportacions que considereu oportunes".

 

La regidora a continuació va explicar de forma detallada el funcionament d'aquesta prova pilot així com la metodologia i el calendari que cal seguir per presentar les propostes.

Tal com va afirmar Pérez, l'objectiu de l'Equip de Govern de posar en marxa aquesta prova pilot es basa principalment en establir un mecanisme de participació, a través del qual la ciutadania defineix on van a parar una part dels recursos públics. A més, permet conèixer quines són les necessitats de la població barberenca i com la ciutadania prioritza aquestes necessitats, esdevenint una eina útil de planificació de la despesa municipal.

La regidora va explicar que aquesta prova pilot comptarà enguany amb una dotació pressupostària de 150.000 euros, un import que equival al 45% del total de la inversió de 2016, finançada amb recursos propis. I que es poden presentar propostes amb un pressupost màxim de 30.000 euros cadascuna.

 

Qui pot presentar propostes i què cal fer?

Les propostes de projectes per incloure en els pressupostos de 2017 les podran presentar totes les persones empadronades a Barberà del Vallès, entitats o grups de persones que constin al registre municipal. Per fer-ho hauran d'omplir una fitxa de forma presencial a les Oficines d'Atenció a la Ciutadana abans del 19 de juny de 2016.

Totes les propostes presentades han de donar resposta a una necessitat que tingui la ciutat i que es puguin executar de forma anual dins del 2017. Els projectes que es presentin han d'estar relacionats amb àmbits competencials de l'Ajuntament i ser viables tècnica i normativament.

Un cop presentades totes les propostes el consistori barberenc realitzarà un estudi exhaustiu de totes les rebudes. Els Serveis Tècnics Municipals seran els encarregats d'avaluar cada una d'elles així com la seva viabilitat tècnica, normativa i econòmica.

Realitzat l'estudi de les propostes, es farà un acte públic on es donaran a conèixer tots els projectes acceptats. En aquest acte, les persones o entitats que les hagin presentat podran defensar-les públicament. El següent pas serà realitzar la votació de les propostes on podrà participar tota la ciutadania de Barberà. Els resultats es faran públics durant el mes d'octubre de 2016.

 

Calendari

-          Presentació de propostes: fins el 19 de juny de 2016

-          Estudi de les propostes

-          Acte públic de presentació de propostes acceptades: durant el mes de setembre de 2016

-          Votació: durant el mes de setembre de 2016

-          Selecció definitiva de propostes aprovades: durant el mes d'octubre de 2016.

 

Per conèixer més dades dels Pressupostos Participatius, així com de la presentació de propostes, consulta la web: http://www.bdv.cat/pressupostos-participatius-2017

Per a qualsevol consulta o dubte us podeu posar en contacte amb l'Ajuntament al següent correu electrònic: pressupostosparticipatius@bdv.cat