Barberà celebra les 1es Jornades Dret a l'Habitatge amb la participació de diversos actors socials

23/02/2015 - 12:45

Durant la trobada es van desenvolupar xerrades i una taula rodona, en les quals es va manifestar la importància de treballar per evitar  la pèrdua de l'habitatge i la protecció social de la ciutadania

Barberà del Vallès va celebrar el passat, dijous 18 de febrer les 1es Jornades Dret a l'Habitatge organitzades conjuntament entre l'Ajuntament de Barberà del Vallès i la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca (PAH) de la ciutat.

L'acte, que es va dur a terme en la sala Salvador Allende de la Biblioteca Municipal Esteve Paluzie va acollir una setantena de persones entre les quals es trobaven regidors i regidores del consistori barberenc, veïns i veïnes implicats en el teixit associatiu de la ciutat, membres de la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca del municipi, així com treballadors socials de diversos ajuntaments de la comarca, de la Federació de Municipis, entre d'altres, entitats i organismes interessats en debatre i reflexionar entorn el dret a l'habitatge així com els reptes de treball futur en aquest àmbit.

Les Jornades van ser inaugurades per la tinenta d'Alcaldia d'Habitatge de l'Ajuntament, Cristina Conde i José Luís Belloso, portaveu de la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca de Barberà del Vallès.

Tot just després, es va donar pas a la xerrada - marc sobre 'El dret a l'habitatge dins del marc dels Serveis Socials Bàsics' que va anar a càrrec de la degana del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, Núria Carrera, que va felicitar als organitzadors per haver fet unes jornades “que ens permeten reflexionar sobre quin lloc ocupen els serveis socials”, així com “debatre el dret de l’habitatge i mostrar el compromís amb el món local i amb els moviments de persones afectades com la PAH”. Carrera, que va recordar la seva etapa com a treballadora social de la ciutat veïna Badia del Vallès, va manifestar el desacord del Col·legi de Treball Social amb els desnonaments i va afirmar la necessitat que es denunciï totes les "màfies que operen amb el dolor de la gent a l’hora d’oferir-lis habitatges a canvi de preus molt alts". Per aquest motiu, la degana va destacar la importància de sumar esforços de totes les parts implicades en aquests processos per cercar solucions adients a cada família, i va explicar algunes de les mesures a prendre per evitar desnonaments, com tenir una àmplia oferta de lloguer, oferir pisos de propietat pública a les persones necessitades, entre d'altres. 

Núria Carrera va finalitzar la seva intervenció explicant la necessitat de recolzar la Iniciativa Legislativa Popular sobre desnonament que es portarà al Parlament de Catalunya al mes d'abril.

 

Les Jornades també van acollir la presentació de la metodologia i les principals conclusions de l’estudi 'Problemàtiques d’exclusió residencial. Diagnosi i estratègies d’actuació. El cas de Barberà del Vallès', a càrrec de Sarai Samper, de la consultora d-CAS, especialitzada en investigació social i codirectora de l’estudi. Samper va explicar els elements bàsics que analitza l'estudi, les conseqüències de l'exclusió residencial, vivències, estratègies de reacció o adaptació de les persones afectades, així com tipus d’intervencions sobre la problemàtica per part dels serveis i els recursos existents en relació a l’habitatge i l’exclusió.

L’estudi, a més, estableix unes línies estratègiques de treball i actuació amb recomanacions que serveixen per establir polítiques actives d’habitatge al municipi.

 

Tot seguit es va realitzar una taula rodona sota el títol 'Dret a l'habitatge a Barberà: dificultats, oportunitats i accions' en la que van participar diversos actors socials i culturals de la ciutat, entre els quals es trobaven: José Luís Belloso, portaveu de la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca de Barberà del Vallès; Isabel Otero, presidenta de la Federació AV (FAV) de Barberà del Vallès; Salvador Obios, de Càritas Diocesana; i Cristina Conde, tinenta d'Alcaldia d'Habitatge de l'Ajuntament.

El portaveu de la PAH Barberà, José Luís Belloso va reforçar la idea que tots els ciutadans i ciutadanes i entitats estan obligats no només a recolzar la lluita pel dret a l’habitatge sinó també qüestionar el manteniment d’un sistema econòmic que prioritza els guanys empresarials per sobre dels drets de les persones.

Per la seva banda, Obios va explicar que en un futur la societat es col·lapsarà pels que han perdut la feina, l'habitatge i l'esperança i, que per això, abans d'arribar aquesta situació cal reclamar als bancs els danys causats a tantes famílies, fent-los corresponsables de la situació de les persones desnonades.

La presidenta de la FAV Barberà, Isabel Otero, en representació de les vuit entitats veïnals, va manifestar les grans responsabilitats i feina que des de les associacions veïnals s'han fet en el camp de la reivindicació del dret a l'habitatge de la ciutadania. Otero va destacar que les entitats veïnals tenen una molt llarga trajectòria en la vida de les ciutats.

La tinenta d'Alcaldia d'Habitatge, Cristina Conde va tornar a manifestar les limitacions que imposarà la nova Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local, i el que pot provocar en l'àmbit social si no prosperen els recursos de inconstitucionalitat i es complex la moratòria a final d'aquest any 2015. Tanmateix va recordar el treball realitzat conjuntament entre el consistori i la PAH en la creació de la Taula Local pel Dret a l'Habitatge de Barberà del Vallès, un instrument amb el qual es vol afavorir una acció coparticipada entre diversos actors socials: administracions, institucions públiques, professionals d'habitatge, serveis socials, mediació i inserció laboral, entitats del tercer sector, agents i moviments socials (com la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca), per realitzar accions que garanteixin el dret a l'habitatge, evitant així l'exclusió residencial i social.

 

L'encarregada de tancar les jornades va ser l'Alcaldessa de Barberà del Vallès, Ana del Frago, que durant la seva intervenció va manifestar la importància d'aquesta trobada com "a punt i seguit del tot que hem treballat prèviament durant aquests anys, perquè es materialitzi en una suma d'esforços de totes les parts a la Taula Local pel Dret de l'Habitatge".  Tanmateix va recordar que "l'Ajuntament també treballa amb altres organismes i fòrums de denúncia, però hem de tenir en compte que només amb una denúncia no n'hi ha prou, hem de denunciar però amb anunci, és a dir, que hem d'aportar també una proposta de solució". Del Frago va explicar als presents que "aquesta setmana s'ha constituït un nou organisme de treball, el Fons Social de l'Habitatge, gestionat per l'Agència d'Habitatge de Catalunya i del que properament tindrem notícies del seu funcionament" . A més, va destacar que "des del consistori no s'ha deixat ni un moment de treballar colze amb colze i de forma transversal entre l'Oficina Municipal d'Habitatge, Serveis Socials i Promoció Econòmica, per tal d'oferir solucions a la ciutadania de Barberà que més està patint".

L'Alcaldessa de Barberà va fer arribar al públic assistent que la cloenda de les jornades era només un tancament formal,  ja que des de l'Ajuntament "aquest és un pas més en la lluita pel dret a l'habitatge al que d'una manera constitucional tenen dret la nostra ciutadania i d'una forma molt especial els sectors més desfavorits per la crisi econòmica que ens castiga".